Sekarotukysely

18.11.2015


Uusia kuulumisia ei juurikaan ole, tytyjen juoksut jatkuu ja me vaan lähinnä remmilenkkeillään. Ulkona on ollut niin harmaata ettei ole tullut räpsittyä uusia kuviakaan. Viikonloppuna saadaan ehkä ensilumet tännekin vihdoin ja viimein, sen innoittamana saatan ulkoiluttaa kameraa.

Mutta nyt tämän tylsyyden keskellä jatkan vielä kysely/haastelinjalla. Hurttahuoneen haasteosiosta löytyi tämä sekarotuisten omistajille suunnattu kysely.

1. Mitä rotuja koirassasi on?
Peppi: tanskandoggi/bokseri/saksanpaimenkoira/shetlanninlammaskoira-mix (isä tanskandoggi/bokseri, emä saksanpaimenkoira/shetlanninlammaskoira).
Pihla: saksanpaimenkoira/slovakiancuvac/siperianhusky/alaskanmalamuutti/lapinporokoira-mix (isä saksanpaimenkoira/slovakiancuvac, emä siperianhusky/alaskanmalamuutti/lapinporokoira).

2. Miksi valitsit juuri sekarotuisen?
Vastasin tähän samaan kysymykseen alkuvuonna kysymyspostauksen kautta ja kopioinkin kömpelön vastaukseni sieltä kun en vieläkään osaa tätä tämän fiksummin muotoilla:

"Mikään yksittäinen rotu ei ole tuntunut tarpeeksi vahvasti "omalta" että olisin sellaisen halunnut itselleni hankkia. Niinpä nämä sekasotkut ovat sitten tuntuneet oikein hyvältä vaihtoehdolta kun eivät tule mistään tietystä "muotista"..? Jotenkin näin muotoilisin asian."

3. Kävikö mielessäsi ollenkaan rotukoiran hankinta?
On käynyt joo. Ei mulla mitään "hyi, ei ikinä rotukoiraa!"-asennetta ole.

4. Käytätkö ikinä sekarotuisesta koirasta nimitystä "seropi"? Loukkaannutko tästä nimityksestä?
Käytän ja usein. Ei se loukkaa, paitsi jos nyt joku ääliö sitä käyttää sillä lailla tahallaan loukkaavana nimityksenä.

Englanniksi "mutt" (=piski, käytetään usein kun puhutaan sekarotuisesta, hyvin saman tyyppinen sana kuin seropi) on sitten ihan eri juttu. Se on mua häirinnyt kauan, juuri siitä syystä että niin monet ylimieliset rotupielitistit ovat käyttäneet sitä loukkaavassa tarkoituksessa. Nykyään en kuitenkaan tätäkään sanaa niin vastusta enää, osaan suhtautua siihen neutraalisti ja pystyn jopa Kännykkäkuvatissa tägäämään koirieni kuviin #mutt. Edistystä!

5. Mitä mieltä olet sekarotuisen pennuttamisesta?
Joka koiraa ei tarvitse pennuttaa vaikka kuinka olis söötti ja kiltti. Ja tämä koskee sekä seropeja että rotupeja.
En tykkää siitä, että huvikseen pistetään pentueita alulle vain koska se oma koira on vaan niin hitsin söpö ja kuvitellaan että siitä saadaan helposti itselle sen emän/isän täydellinen klooni. Rahanahne pennutus on tietysti myös perseestä.

Pitäisi miettiä piiiitkääään että onko oikeasti järkeä pennuttaa. Odotusaika ja synnytyskään ei ole aina mitään helppoja juttuja ja voivat mennä pahasti pieleen. Voisin saarnata tästä vaikka kuinka kauan.

Pentueella olisi hyvä olla joku tarkoitus, esim. potentiaalisia hyviä harrastuskoiria. Terveystutkimukset on tärkeitä. Molempien vanhempien pitäisi olla vähintäänkin luustokuvattuja ennen kuin aletaan tosissaan miettimään pentujuttuja.

Jospa yrittäisin muodostaa jonkinlaisen pointin tähän nyt: en tykkää hupipennutuksesta, mutten vastusta seropien suunniteltua pennutusta kokonaisuudessaan. Tarkasti harkitut pentueet tutkituilla vanhemmilla = OK!

6. Harrastatko koirasi kanssa jotakin?
Juu, joskus omaksi iloksi harrastellaan kotikutoisesti virikejäljestystä, tokoliikkeiden hinkkaamista ja vetojuttuja. Niin, ja mätsäreissä käydään silloin tällöin.
Pepin osalta vetojutut on nyt poissa kuvioista jonkin aikaa, haluan luustokuvauttaa sen ennen kuin jatketaan, jos jatketaan. Luustokuvauksen syyt ja mahd. seuraukset kirjoittelen sitten kun ovat ajankohtaisia (ei liity pentuihin mitenkään! Pakko lisätä tämä heti, kun just tuolla ylempänä tuli mainittua luustokuvat pentuja suunniteltaessa...).

7. Oletko käynyt mätsäreissä, x-rotuisten luokkiin osallistuen?
Täälläpäin on tosi harvoin x-rotu-luokkaa mätsäreissä, johtuu varmaan siitä että seropeja näkyy mätsäreissä aika vähän. Peppi on kerran sellaiseen osallistunut X-ROTU 4-sijoituksella ja silloinkin oli vähänlaisesti osallistujia kehässä (ei kuitenkaan niin vähän, että sijoitus olisi ollut taattu! Nih!).

8. Miten varmistuit sekarotuista koiraa ostaessasi, ettet tue pentutehdastoimintaa?
Onpas jotenkin asenteellinen kysymys?... Kuitenkin rotukoirakuvioistakin löytyy pentutehdasmeininkiä.
Ja meinasin jo tuhahtaa että kuka nyt tällaisiä isoja roikaleita tehtailisi, mutta sitten muistin että äh, kyllä jotkut sellaistakin puuhastelee.

No kuitenkin, on tullut tutustuttua näiden kasvattajiin ennen koiran ostamista + sen jälkeenkin ollaan oltu tekemisissä ja ollaan edelleen. Kyllä mulla on tietoa sen verran, että oon varma että nämä ovat molemmat ihan kertaluontoisia pentueita eikä taustalta löydy liukuhihnatuotantoa.

9. Oliko sekarotuinen koirasi suunnitellusta vai vahinkopentueesta?
Peppi on lähtöisin vahinkopentueesta, Pihla tuli maailmaan suunniteltuna. Ei tosin niin tarkkaan suunniteltuna kuin toivoisin (esim. terveystutkimusten osalta).. Tuolloin pari vuotta sitten en ollut tarkka "tahallisten" seropipentujen kriteereistä.

10. Onko sekarotuinen koirasi FIX-rekisterissä?
Ei. Jossain vaiheessa meinasin rekisteröidä, mutta enpä tiedä onko siihen tarvetta kun ei harrasteta mitään virallisesti jne.

1 kommentti:

  1. Tää oli tosi kiinnostava! Varsinkin tuo seropi -sanan avaus. Mua on jo pitkään kiinnostanutkin, mitä tuo oikein oikeasti tarkoittaa :D

    VastaaPoista

 
template base by Designer Blogs