Kun kaikki muuttuu

16.6.2020


Olisi paljon kuvia postattavana ja juhannuskin lähestyy, mutta tämä on nyt tärkeintä kirjata ylös "hieman" varjostamaan kesätunnelmointia.

Viime viikonloppuna Pepillä alkoi tosi ärhäkkä yskä ja oksetus. Se suorastaan huutoyski ja oksenteli paksua, kirkasta limaa. Ruoka maistui vielä - kunnes nämä oireet yltyivät niin pahoiksi, että vaikka ruokahalua olisi ollut, se ei pystynyt syömään koska se yski ja puklaili niin kovasti.

Varasin sitten lääkäriajan, sain sen tiistaille. Olin aika varma, että kyseessä on kennelyskä, ja mietin jo kauhuissani kuinka se leviää muihinkin koiriin.

Syömisestä ei lopulta enää tullut mitään - jos Peppi saikin jotain syötyä, se puklasi ruoat saman tien pihalle runsaan liman ja/tai sappinesteen kera. Vettä se onneksi uskalsi juoda, ja se tuntui pysyvän sisälläkin.
Nukkuminen meni myös hankalaksi kun öisin yskitti niin kovasti. Nälän ja univajeen takia Peppi-parka oli ymmärrettävästi hyvin huonovointinen.

Vihdoin koitti tiistai. Lääkäri kuunteli sydäntä ja keuhkoja, niistä ei kuulunut mitään outoa. Kennelyskä rajattiin pois. Kurkku ja vatsa olivat arat. Peppi vietiin sitten röntgeniin, ja siitä otettiin kuvat kurkun, keuhkojen ja vatsan kohdalta.

Pepillä todettiin kuvien perusteella megaesophagus eli laajentunut ruokatorvi. Mä oon nyt niin rättipoikkinääntynytväsynyt, että kehotan vaan Googlettamaan tästä lisätiedot jos kiinnostaa.. Mutta ruokatorven ei siis missään nimessä pitäisi olla laajentunut. Se aiheuttaa nuo kaikki oireet, ruoan "hylkimisen", yskän, jne. Ruokatorvi ei enää palaa entiselleen, sitä ei voi parantaa mitenkään. Jäljelle jää vain oireiden hoitaminen.
Elinaikaa tämän tilan kanssa voi olla vielä monia vuosia, tai sitten vain kuukausia. Ei voi vielä tietää miten Pepin kohdalla käy.

Pesunkestävänä pessimistinä oon jo monet itkut ehtinyt itkeä tämän asian äärellä.. Mutta en aio luovuttaa. Tavoite on saada tämä tilanne haltuun, ja tietysti hoidan Peppiä niin kauan kuin sitä ylipäätään voi hoitaa, ilman että se kärsii.

Lääkkeet on, uudet ruokintasuunnitelmat on (jatkossa Peppi saa syödä ilmeisesti vain mössötettyjä, kosteita ruokia), ruokintateline on (megaesophagus-potilaille on tärkeää saada syödä niin, että ruoka "valuisi" alaspäin) - vaikkakin sitä pitää vielä parannella. Myös lisätutkimuksia saattaa vielä olla edessä.

Nyt on siis kaikenlaista uutta opeteltavaa, ja samalla pitää ikävä kyllä alkaa valmistella itseään siihen, että hyvästien aika saattaa olla edessä (no, jossain vaiheessahan se on ajankohtainen asia joka tapauksessa, mutta nyt se voi tulla eteen nopeammin kuin olisin uskonut).

Aika paska päivä tämä. Tälleen tiivistettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
template base by Designer Blogs