DIY: uunissa kuivatettua nokkosjauhetta koirille

6.6.2020

Nokkonen. Siitä saa monenlaisia vitamiineja ja hivenaineita. Se tekee hyvää nivelille, turkille ja iholle.. Tai sitten siitä saa vain rautaa ja hiilihydraatteja. Oli miten oli, jos tykkää yrtti-ituhippeilystä ja näpertelystä, tästä saa pienen projektin itselleen.

Nokkosia voi kuivattaa myös ilman uunia, mutta itse suosin tätä metodia. Kiertoilmauuni on ilmeisesti paras tähän hommaan, mutta en moista omista, ja silti kuivatus onnistui muitta mutkitta.
1. Kerää nokkoset. Löytyy kaikenlaisia ohjeita siitä, mistä kohtaa kasvista kannattaa ottaa kiinni välttääkseen paukamat, mutta helpointa on turvautua suojahanskoihin. Nokkoset kannattaa kerätä paperipussiin, siellä ne viihtyvät parhaiten.

Nokkoset kuivuvat kasaan uunissa, joten aika paljon niitä saa poimia, jotta valmista kuivaa tavaraa tulisi enemmän kuin kourallinen.

Tämä puuha kannattaa ajoittaa kevääseen/alkukesään: nuoret nokkoset ovat parhaita ravintoainepitoisuuksiltaan. Isoja, kukkivia yksilöitä on enää turha kerätä.

2. Huuhtele nokkosista pois mahdolliset mullat, roskat, ötökät jne.

3. Asettele nokkoset varsineen kaikkineen uunipellille leivinpaperin päälle. Ohut, tasainen kerros kuivuu nopeiten.

4. Säädä uuniin lämpöä noin 100 astetta tai vähän alle.

5. Laita nokkoset uuniin keskitasolle, jätä uunin luukku vähän raolleen. Voit käyttää vaikka lusikkaa pitämään luukkua auki, jos se ei muuten pysy. Luukun auki jättäminen on tärkeää, jotta kosteus pääsee pakenemaan sitä kautta.

6. Käy välillä kääntelemässä nokkosia, samalla voit tarkkailla niiden kuivumisprosessia. Kun alkavat olla niin kuivia että murentuvat kosketuksesta, on aika ottaa ne pois uunista. Laitoin välillä aika paksusti nokkosia pellille, ja koko satsin kuivumiseen meni noin 1h 15min.

7. Anna nokkosten jäähtyä hetki, sitten voit alkaa murentamaan niitä jauheeksi. Itse tein vaan niin, että käänsin/taitoin leivinpaperin nokkosten päälle ja painelin kädellä ja jämäkän juomalasin pohjalla kasvit hyvinkin hienoksi pölyksi. Nokkoset voi toki myös laittaa vaikka muovipussiin muussattavaksi. Tässä vaiheessa voi myös nyppiä jauheen seasta pois paksuja varrenpaloja, roskia, muiden kasvien osia, jne., mikäli niitä vielä löytyy.

8. Kaada valmis jauhe kannelliseen purkkiin. En osaa sanoa kauanko jauhe säilyy, mutta kuivasta tavarasta kun puhutaan, niin ei se kovin nopeasti pilalle mene.

9. Näille omille isoille koirilleni (25kg & 35kg) annan yhden teelusikallisen päivässä, chihu (2,5kg) taas saa just ja just teelusikan kärjen verran. Ekalla kerralla kannattaa tietysti koiran koosta riippumatta antaa jauhetta vain vähän, pieni maistiainen, jotta näkee reagoiko koiran vatsa/iho siihen jotenkin negatiivisesti.

10. Voit käyttää jauhetta itsekin, heitä vaikka vihersmoothien sekaan tai paista nokkoslettuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
template base by Designer Blogs