Hengenlähtö lähellä

3.3.2015


Nyt on luvassa opettavainen tosi(kauhu)tarina aiheesta "miksi leikkiviltä koirilta kannattaa ottaa pannat pois":

Pihla leikki puistossa belggarikaverinsa kanssa. Siinä painin pyörteissä belgi otti Pihlaa pannasta kiinni, kierähti selälleen panta otteessaan ja niin äärimmäisen vaarallinen tilanne oli valmis.

Panta kiertyi tiukasti belgin alaleuan ympäri lenkille ja äärimmilleen kiristynyt panta kuristi Pihlaa. Kyseessä oli tuo kuvassakin näkyvä ketjullinen puolikurra, eli ei ollut mitään lukkoa tai solkea mitä olisi voinut yrittää avata.

Puistossa oli paljon porukkaa ja kaikki ryntäsivät koirien luo auttamaan. Oli selvää, ettei pantaa saa mitenkään vedettyä pois, ei Pihlan kaulasta eikä toisen koiran leuasta (panta oli etuhampaiden takana, eli hampaat pitivät sitä paikoillaan).

Mä olin ihan paniikista sekaisin, mutta onneksi auttajat osasivat pysyä rauhallisena ja he sitten hetken mietittyään tajusivat että kun leusta jumiin jääneen koiran kääntää takaisin tolpilleen, panta suoristuu ja irtoaa.
Koirat pysyivät paikoillaan (kauhusta kankeita molemmat?) ja se helpotti operaatiota. Belgi saatiin käännettyä ja panta irtosi kreivin aikaan, Pihla alkoi nimittäin jo päästää erittäin huolestuttavaa korinaa kun henki ei enää kulkenut kunnolla.

Ehjinä selvisivät molemmat. Pihla on ollut ihan oma itsensä, on juonut & syönyt ihan normaalisti eikä yski. Pysyvää vahinkoa ei siis ilmeisesti tullut. Belgikaverin leuka ja hampaat säästyivät myös.

Kyllä mieleen tunkee väkisinkin ne hirvittävät "mitä jos"-ajatukset, eli mitä jos pantaa ei olisikaan saatu ajoissa pois... Todella pelottava tilanne, enpä halua enää koskaan joutua todistamaan tuollaista.

Usein muistan ottaa pannat pois kun on tarkoitus riehuttaa koiria, mutta en aina. Varsinkin puistossa tulee jätettyä panta kaulaan, mutta tämä tapaus kyllä muuttaa asioita. Vieraassa maastossa liikkuessa aion edelleenkin pitää pannat koirilla, mutta nyt vain aukaisumekanismilla varustettuja.

Ja toki Täydelliset Koiranomistajat ovat aina osanneet varoa pantoja jne., mutta onpa meitä vähemmän täydellisiäkin olemassa ja toivottavasti siis joku muukin ottaa tästä varoittavasta esimerkistä opikseen.

6 kommenttia:

 1. Mun kahdella koiralla oli ennen puolikurrat (ja on kyllä nykyäänki perus remmilenkeillä) käytössä, mutta muutaman samanlaisen kauhutarinan jälkeen mun oli pakko ostaa niille Rukan solkipannat juurikin sen takia että ne saa klikattua helpommin auki jos jää kiinni johonkin. Vapaana ollessa on vaan pakko olla mun oman mielenrauhan vuoksi pannat josta löytyy yhteystiedot jos koirat jostain syystä lähtisivät karkuun. Onneksi teillä ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 2. Tästä syystä aina koirapuistossa otan väljät pannat ja etenkin valjaat pois päältä.. metsässä pidän napakoita solkipantoja / valjaita jo ihan IDtagien ja heijastimienkin takia.. onneksi ei käynyt kuinkaan!

  Välillä kauhisttaa katsoa millaisia panta ja valjas yms viritelmiä koirilla on puistossa päällänsä... t. Myös kerrasta oppinut.

  VastaaPoista
 3. Kauheeta minunkin koiralleni kävi melkein samalla tavalla mutta vaan sillein että koirani rupesi tappelemaan meidän toisen koiran kanssa joka oli tarhassa ja se meidän tarha koira otti pannasta kiinni ja veti itseensä päin jolloin minun koirani melkein kuristui mutta onneksi saimme koirani irti ajoissa

  VastaaPoista
 4. Meillä on juuri tälläisten kauhutarinoiden takia aina kaikki pannat ja valjaat poissa, jos juoksevat vapaana. Jos jonkinlaisen pannan haluan laittaa niin napakka solkipanta tai pistolukkopanta (satunnaisesti myös valjaat), mutta muuten en kyllä uskalla pitää noilla päällä mitään, kun ei ikinä tiedä mitä tapahtuu..

  Kurja tuollaisessa tilanteessa nähdä koira - oli se sitten oma tai jonkun muun :/ Vahinkoja tietenkin sattuu ihan kelle vain, vaikka olisi kuinka varovainen ja tämä oli varmasti "hyvä muistutus" monelle asiasta. Eipä tätä kaikki tulisi välttämättä muuten edes ajatelleeksi..

  Kaikesta huolimatta, onneksi teille ei kuitenkaan käynyt pahemmin :)

  VastaaPoista
 5. Hyi kamala :/ Onneks ei sattunut pahemmin. Meilläkin käytössä rukan pistolukko pannat, että saa helposti napattua pannan irti ja että saa koiran tarvittaessa kytkettyä nopeasti.

  VastaaPoista
 6. Huhhuh. Kiitos kun jaoit tän tarinan, kyllä varmasti taas muistuu ensi kerralla ottaa pannat pois koirilta... Usein suosin noutajahihnoja, niiden kanssa ei ole vaaraa, että jäisi epähuomiossa panta kaulaan koiralle

  VastaaPoista

 
template base by Designer Blogs