The Vastauspostaus

25.1.2017


Kiitos kysymyksistä ja linkeistä! Kaikki linkitetyt blogit pääsivät lukulistalleni, osa olikin siellä jo valmiiksi. En valitettavasti näy Bloggerin lukijatilastoissa sillä käytän Feedlyä blogien lukemiseen (ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin), mutta mielissänne voitte lisätä lukijamäärään +1! 😄

(Huomasin muuten että Blogger tarjoaa nykyään hymiöitä tekstin sekaan, ja alankin käyttämään niitä tästä lähtien!)

- - -

✋ Miten päädyit niinkin erilaisiin koiriin kuin kaksi isoa sekarotuista ja yksi pieni rotukoira?
Sekarotuisiin päädyin tällä menetelmällä: mikään yksittäinen rotupi ei kiinnostanut tarpeeksi vahvasti -> sekarotuisia selaamaan ja ostoilmoitus tulille -> monenlaisia yhteydenottoja sateli, ja sitten nappasi: "hmm, monien mieluisten rotujen sekoitus, voisi sopia mulle" -> yhteydenpitoa, tutustumista ja lopulta pentu kotiin.

Pihlan kohdalla tosin etsin vähän tarkemmin ihan tietynlaista seropia kun halusin nimenomaan koiran joka voisi mahdollisesti sopia vetohommiin.

Chihu taas.. Kolmatta koiraa miettiessä ajatus pienemmän kokoluokan otuksesta tuntui hyvältä, olin halunnut oman pikkukoiran jo aika kauan. Ei liiemmin tarvinnut hermoilla isojen koirien suhtautumista pikkuiseen, ovathan ne kasvaneet ja eläneet paljolti pikkukoirien keskellä.

En meinannut osata päättää että astelisiko kotiin chihu vai mopsi, mutta kallistuin vähän enemmän chihun puoleen. Sitten tulikin mahdollisuus saada tämä penska, ja niin siinä sitten kävi.

✋ Onko sinulla suosikkirotuja jos niin mitä ja miksi? (3kpl)
On monia rotuja joista tykkään, mutta nämä nousevat aina vähän muiden yläpuolelle. Eivät ole tärkeysjärjestyksessä tässä:

Tanskandoggi
Ylväs, lempeä jättiläinen.
Ihanan rauhallisia, mutta samalla niiltä löytyy sitä itsevarmaa intoa kaikenlaiseen hauskaan häsläämiseen ja harrastuksiinkin. Hölmöjä, mutta samalla niistä löytyy jotain syvää viisautta..! Upeita koiria! 😍
Varmasti vielä joskus tulen omistamaan doggilöllykän (varmaan sitten kun voitan lotossa... 😂).

Chihuahua

Suloinen taskuraketti joka ei jätä ketään kylmäksi.
Chihut eivät ole mitään koristeasusteita, vaan niillä riittää älliä ja energiaa vaikka mihin puuhiin. Vuosien kokemuksella voin jo sanoa että ovat mm. mahtavia retkeily/vaelluskavereita. Mestarillisia seurakoiria tietysti myös, niin seurallisia ja omistautuneita kavereita. Tuntevat oman arvonsa. Näiden kanssa ei tule tylsää!
Mulla on nyt ensimmäinen oma chihu ja onhan se aivan mahtava pikkuotus. 💖

Mopsi
Ihan Omanlaisensa Possu.
(Mopsit särkee mun sydämen koska ovat niin ihania, mutta sitten niillä on ne tietyt ongelmansa.. Mutta en vaan voi olla tykkäämättä niistä.) 
Ovat niin rohkeita, hauskoja, iloisia pässinpäitä. Sosiaalisia kaikkia kohtaan ja uskollisia tärkeille ihmisilleen (usein niillä on se YKSI tietty ihminen joka on ihan superhypertärkeä). Nämäkin tykkäävät osallistua vähän kaikkeen tekemiseen.
Ainakin yhden oman mopsin haluaisin omistaa joskus.. Onneksi perheestä löytyy innokas mopsiharrastaja jonka mopoja voin käydä moikkaamassa aina kun haluan.


Todella omituinen kolmikko, tiedän. 😂

✋ Harrastukset koirien kanssa?
Mitään ei harrasteta ohjatusti/tavoitteellisesti ja meidän amatööripuuhastelutkin ovat olleet jäissä, noh, ..jonkin aikaa.. Uusi vuosi, hyvä aika ryhdistäytyä!

Mutta siis, me ollaan omaksi iloksemme harrasteltu vetoa (Peppi ja Pihla yhdessä pienenä valjakkona + molemmille yksilövetoa), virikejäljestystä, tokoliikkeiden opettelua, retkeilyä ja mätsäröintiä.

✋ Mitä koirasi syövät?
Täältä löytyy ruokintainfosivu. Tiivistetysti: yleensä kippoihin lentää 50/50 malliin nappulaa ja lihaa + lisät, silloin tällöin (vaihtelun vuoksi) sotken kuvioita mm. koiranmakkaralla ja liha-puurosekoituksilla.

✋ Minkälaisia blogeja tykkäät lukea? Mitä et?
Tykkään blogeista joissa näkyy rehellinen koiramainen arki tekstien ja kuvien muodossa. Kuvia saisi mielellään olla paljon, ihan pelkkää kuvablogiakin tykkäisin selata. Harrastusjuttuja luen jos liittyvät kiinnostavaan lajiin eivätkä hallitse ihan koko blogia. Persoonallinen/hauska kirjoitustyyli vetää puoleensa.

En lue blogeja jotka ovat sisällöltään pelkkää kisaa/treeniä, varsinkin jos aiheena on laji joka itseäni ei kiinnosta.
Lukematta jäävät myös blogit joissa jatkuvalla syötöllä väännetään väkisin mielipidepostauksia aiheista jotka on käsitelty muissa blogeissa tuhansia kertoja eikä kirjoittajalla ole yhtikäs mitään uutta/mullistavaa sanottavaa niihin liittyen.

✋ Oletko harkinnut pitkäkarvaista koiraa?
Pk collie oli vuosia sitten ihan #1 suosikkirotu, joten joskus olen todellakin harkinnut. 😄

Nykyään.. No, kun Paju oli ihan pikkupikkupikkupentu, luultiin että siitä tulee pitkäkarvainen (ja velipoika Käpystä taas veikattiin lyhytkarvaista - menikin ihan toisin päin tämä 😂) ja silti olisin sen halunnut. 😍

Eli vaikka lyhytkarvaiset ja "tiiviskarvaiset" miellyttävät omaa silmää enemmän, niin tapauskohtaisesti pitkäkarvainenkin kyllä kelpaa ja toki osaisin/jaksaisin sitä turkkia hoitaakin sitten.

✋ Minkälaisessa talossa/asunnossa asutte?
Me asutaan kaksikerroksisen pienkerrostalon alakerrassa, mukavasti maan tasolla. Tämä on tällaista rivarityylistä kerrostaloasumista, sopii meille. Isohko kaksio + takapihapläntti.

✋ Mikä bloggaamisessa on parasta?
Parhaimmillaan se on tosi rentouttavaa näpertämistä ja välillä on mukavaa selailla arkistoja vanhoja muistellen. Tänne tulee kirjattua ylös kaikkea tärkeää.

✋ Laji, jonka haluaisit koirasi/koiriesi kanssa aloittaa?
Peppi varmasti sopisi petojahdin pariin vaikkei se mikään bulli olekaan, se voisi olla sen mielestä tosi hauskaa. Myös taakanveto kiinnostaisi, mutta sitä en enää edes harkitse ennen kuin Peppi on luustokuvattu (joskus nuorempana laitoin sen pari kertaa vetämään rengasta taakanvetotyyliin, onneksi tajusin lopettaa sen touhun).

Pihlan kanssa olisi kiva päästä valjakkohommiin paljon isommalla porukalla.

Paju.. Hmmm. Tokojuttuja tuon kanssa voisi kokeilla, varmasti mielenkiintoista puuhaa kun oppilas on tuollainen pässinpäinen hyperhäslä (kaikella rakkaudella sanottu!).

✋ Vilkaisin noita sinua kiinnostavia rotuja ja aloin miettimään, että mikä kyseisissä roduissa viehättää - osan välillä on kuitenkin aika suuret eroavaisuudet niin ulkonäössä, kuin luonneominaisuuksienkin puolella?
Mitäpä tähän sanoisi.. Koiramakuni on kieltämättä aika värikäs. En jaksa nyt jokaista rotua käydä perustellen läpi (parin muun kysymyksen kohdalta tosin löytyy joidenkin kiinnostavuus vähän tarkemmin selostettuna), kaikissa näissä vaan on sitä jotain!

Täytyy kuitenkin mainita että osa noista kiinnostavista roduista ovat sellaisia, joita mielelläni vaan seuraan/ihailen "pintapuolisesti" kauempaa enkä itselleni ottaisi, en ainakaan tähän nykyiseen laumaan ja elämäntilanteeseen (esim. nuo vinttarit ja amerikanbulldoggi ovat tällaisia), ja sen takia olisikin ollut kiva löytää ko. rotujen blogeja luettavaksi.

✋ Miten muistat kuvata koiriasi?
Mulla on joka kuulle tavoite: kaikista koirista pitää olla edes yksi omasta mielestä hyvä kuva per kuukausi. Tämä motivoi kaivamaan kameran esille. Toki tuosta saa itselleen myös ylimääräistä stressiä kun kuun loppu lähestyy eikä hyviä kuvia ole (esim. just nyt on tämän suhteen vähän ahdistunut olo kun ulkona on edelleen lumetonta ja rumaa eikä kuvaaminen kiinnosta).. Jotain tuollaista muistisääntöä voi kuitenkin kokeilla.

Kännykkäkuvaamisen suhteen en osaa sanoa mitään hyödyllistä, itselläni on vaan aivoissa joku nappi joka välillä painuu pohjaan ja tulee tarve kuvailla!

✋ Mikä kiinnostaa huskyissa, entäpä mikseissä?
Puhdas sippe: omaperäinen, omapäinen ja sisukas luonne. Seurallisuus. Se palava into työntekoa kohtaan! Ja ovathan ne tietysti useimmiten oikein nättejäkin, tykkään jopa ruskeasilmäisistä, oijoi! 😛

Mixeissä taas sitten on aina mielenkiintoista nähdä miten huskyominaisuudet tulevat esiin vai tulevatko mitenkään.

✋ FCI lempparit?
Pakotin itseni valitsemaan jokaisesta vain yhden suosikin. Olipas se hankalaa..

FCI 1 Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat): pk collie
FCI 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat: tanskandoggi
FCI 3 Terrierit: brasilianterrieri
FCI 4 Mäyräkoirat: pk kääpiömäyräkoira
FCI 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat: siperianhusky
FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat: vihikoira
FCI 7 Kanakoirat: lk weimarinseisoja
FCI 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat: novascotiannoutaja
FCI 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat: lk chihuahua
FCI 10 Vinttikoirat: englanninvinttikoira

✋ Mitä olet mieltä paperittomista koirista?
En hyväksy tahallista paperittomien rotukoirien pennutusta. Ei ne paperit turhia ole.

Chihujen kohdalla tilanne on räjähtänyt käsiin. Kun selaa myynti-ilmoituksia millä tahansa suositulla myyntisivustolla, niin tuntuu siltä että suurin osa on rekkaamattomia pentueita (joista kuitenkin pyydetään lähestulkoon rekatun hintaa.. ..Ja sen ihmiset maksavat = ruokitaan bisnestä ja lisää pentueita teetetään). En ymmärrä.

✋ Entäpä mitä mielipiteitä ja mietteitä herättää ns. työkoiran ottaminen seurakoiraksi? Esimerkiksi metsästysrotuisen tai juurikin vetokoiraksi jalostetun rodun.
Riippuu siitä mitä seurakoiralla tässä tarkoitetaan.. Seurakoira = kotikoira = useita merkityksiä eri ihmisten mielissä.

Mutta jos ajatellaan nyt sellaista ääripään seura/kotikoiraa jonka rooli on olla ihan vaan lyhyitä remmilenkkejä löntystävä sohvaperuna jonka kanssa ei ikinä millään tasolla yritetä harrastaa mitään sille sopivaa, niin ei, en arvosta moista touhua. Katastrofihan tuollaisesta yleensä syntyy, turhautunut koira ja sen seurauksena mahdollisesti jopa tuhottu koti.

Metsästyskoiralle en varmaan itsekään keksisi mitään ihka oikeaa työtä korvaavaa tekemistä, mutta vetokoiralle voi fiksu ja viitseliäs taviskin hankkia pelit ja vehkeet joilla se pääsee toteuttamaan alkuperäistä käyttötarkoitustaan.

✋ Mitkä koet vahvuuksiksi ja mitkä heikkouksiksesi koirien omistajana/kouluttajana?
Nämä tuli nopeasti mietittynä mieleen (nopeasti siksi, etten jää ylianalysoimaan ja angstaamaan 😛):

Vahvuus: koulutusjutuissa nopea reagointi.. Palkka tulee oikeassa kohtaa ja se nopeuttaa oppimista.
Yleisesti koen olevani ainakin sillä lailla mukava omistaja että olen luotettava? Ja koirani varmasti tietävät että puolustan niitä jos tarvetta on.
Heikkous: kärsimättömyys. Pääkoppa kyllä tajuaa että vähän kerrallaan kun kärsivällisesti treenaa niin hyvä tulee, mutta silti jossain joku piipittää "hetihetihetinytnyttuloksiahetinyt". Onneksi kehitystä tapahtuu tämän suhteen koko ajan, viime vuoden eroahdistushässäkkäkin oli oikein opettavainen kokemus..

✋ Millainen olisi mielestäsi luonteeltaan ideaalinen koira? Jos mietitään vaikkapa luonnetestin ominaisuuksia, terävyyttä, kovapäisyyttä, viettejä yms.
- Tulee toimeen ihmisten ja koirien kanssa eikä myöskään halua teurastaa muita lemmikkejä
- Seurallinen, muttei kuitekaan kaikkialle seuraava perskärpänen
- Leikkisä
- Kotioloissa rauhallinen
- Harrastaa/tekee töitä keskittyneesti ja innokkaasti
- Melko kovaluonteinen, ei turhaan ahdistu käskyistä/kielloista
- Hyvät hermot, ei paukkuarkuutta jne.
- Hyvin vähän tai ei ollenkaan riista- ja saalisviettiä
- Jonkin verran vahtiviettiä - hallittavissa määrin kuitenkin, ettei ihan kaikelle louskuta leukojaan

Siinä nyt muutamia ominaisuuksia.. 😂

4 kommenttia:

 1. Missä Mamba? Lisää kissapostauksia!

  VastaaPoista
 2. Tuli vain mieleen tuosta, että mitä lajinomaista virikettä metsästyskoiralle voisi tarjota omistaja, joka ei metsästä, niin riippuen toki metsästyskoiran rodustakin, mutta mm. verijälki, keino-/virikeluolat, kuolleen riistan etsiminen (vaatii variksien/kanien/tmv. säilyttämistä pakastamisessa ja aina välillä otetaan sieltä sulamaan ja piilotetaan koiralle, noutajiahan treenataan näin, mutta sopii myös osalle muista roduista), viehejuoksu. Varsinaista metsästystähän nämäkään eivät tietenkään korvaa ja vaativat omistajalta aika paljon vaivannäköä, mutta parempi kuin ei mitään. Aika moni metsästysrotujen sekoituskin tosin päätyy vain siihen perinteiseen kotikoiran rooliin miettimättä sen kummemmin koiran rodunomaisia tarpeita. Tietysti metsästyskäytössä olevien koirienkin elämästä suurin osa aikaa on ihan muuta kuin metsästystä, mutta kuitenkin.

  Ps. Näin muuten viime viikolla eläinlääkärissä isosveitsinpaimenkoiran. Oli rauhallinen kaveri. :)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi(/Malla(?)): Mamba vaihtoi kotia kun ei yhtäkkiä enää tullut toimeen muiden kissojen kanssa (ihmisten ja koirien kanssa ei ollut mitään ongelmaa). Kaikenlaista yritin, mutta tilanteeseen ei vaan tullut muutosta ja se sen jatkuva muiden kimppuun hyökkiminen/tappelu oli tosi stressaavaa. Lopulta sille löytyi hyvä koti jossa se saa olla ainoana kissana ja on käyttäytynyt hyvin siellä. Luulin kirjoittaneeni tästä postauksen, mutta näköjään en olekaan.
  Olisitpa ehtinyt laittaa tämän kommentin tuonne kysymyspostaukseen niin ei tarvitsisi täällä kommenteissa tätä puida.

  Aliel: no niin, tuossahan tulikin paljon hyviä aktivointikeinoja! :) Mutta joo, eipä nuokaan välttämättä täysin sitä oikeaa jahdin hurmaa korvaisi. Koira kuitenkin varmasti arvostaisi noita puuhia ja pysyisi sentään semihyvin järjissään :D

  Itsekin olen noita metästysrotujen sekoituksia miettinyt, niitä kun putkahtelee maailmaan niin paljon koko ajan ja niidenkin kanssa on moni pulassa kun ei pysty/jaksa/osaa järjestää oikeanlaista tekemistä. On varmaan tuuristakin kyse että kuinka vietikäs mix omiin käsiin osuu.

  Oih, ihana bongaus! Itse olen tähän mennessä nähnyt yhden livenä ja teki kyllä heti vaikutuksen!

  VastaaPoista
 4. It's a me, Malla-rio!

  Joo en ehtiny siihen kysymyspostaukseen ku olit jo sulkenu sen ja tehnyt tän vastauspostauksenki kun käyn täällä niin harvakseltaan kattelees teidän kuulumisii. Ja kun huomasin että tommosen kyselypostauksen olit joka tapauksessa tehnyt niin siitä muistin ettei oo Mambaa näkynyt. Ikävä juttu sen kanssa, saaks pitää sen uuteen omistajaan yhteyttä?

  Tee siitä postaus ja laita siihen kissakuvia Lulusta ja Pipsasta :D
  T. Kissatätimala

  VastaaPoista

 
template base by Designer Blogs